Detartraj si periaj profesional

  Vom vorbi in primul rand despre tartru, initial in lipsa unui periaj corect pe suprafata dintilor vor ramane resturi alimentare care impreuna cu bacteriile din cavitatea bucala vor forma biofilmul dentar sau placa bacteriana care sub actiunea sarurilor de calciu din saliva se va mineraliza rezultand tartrul. Acesta adera de suprafetele dentare cat si de obturatii(plombe), lucrari protetice, proteze mobile, implante, aparate ortodontice (atat fixe cat si mobile). Acesta se gaseste atat pe dintii permanenti cat si pe dintii temporari(de lapte) iar periajul de zi cu zi nu are nici un efect de indepartare mecanica. Tartrul poate fi un factor ce favorizeaza aparitia bolii parodontale sau parodontoza cum o mai numesc unii.  Acest tartru se gaseste atat supragingival cat si subgingival, cel supragingival are o culoare alb-galbuie de consistenta redusa insa cu trecerea timpului poate sa deprinda o culoare inchisa datorita colorantilor alimentari si a nicotinei la fumatori. Tartrul subgingival are o consistenta mai ferma si o culoare mai inchisa fiind mai aderent. Indepartarea tartrului se realizeaza prin detartraj.

Ce este Detartrajul ?

  Este o manopera terapeutica prin care tartrul sau „piatra” denumita popular, se indeparteaza de pe suprafata dintilor si a lucrarilor protetice printr-o metoda foarte simpla. Aceasta manopera este realizata in tratamentul parodontitelor marginale superficiale sau profunde si ca metoda de prevenire a aparitiei acestora. Manopera este realizata exclusiv de medicul dentist sau asistenta de profilaxie.

Cand se realizeaza ?

In mod normal se realizeaza inaintea oricarei manopere stomatologice deoarece tartrul deja existent permite retentia resturilor alimentare si a placii bacteriene, astfel nefiind indicata o extractie sau o manopera chirurgicala intr-o cavitate bucala unde avem depozite de tartru si placa bacteriana deoarece plaga rezultata risca sa se infecteze datorita acestui fapt. De aceea recomandam pacientilor nostri sa realizeze aceasta manopera inaintea oricarui tratament stomatologic si sa inteleaga importanta de care da dovada. Un alt aspect de care trebuie tinut cont la pacientii care prezinta dinti cu mobilitate mare si care au depozite de tartru pe acesti dinti trebuie explicat faptul ca acel tartru care ne da impresia ca mentine dintele pe arcada si ii prelungeste sederea de fapt are un rol negativ prin retentionarea placii bacteriene si agravarea bolii parodontale astfel dintii respectivi fiind afectatati si mai mult decat in cazul in care tartrul ar fi indepartat.

  Cum se realizeaza ?

  Exista trei tipuri de detartraj dentar:

-          Manual
-          Ultrasonic
-          Cu aer comprimat


  Detartrajul manual se face cu instrumentar actionat manual si va indeparta doar tartrul supragingival. Tartrul subgingival este indepartat cu instrumentar special  si chiurete de detartraj actionate tot manual.

  Detartrajul ultrasonic se realizeaza cu un aparat special care lucreaza la o anumita frecventa fiind cel mai des utilizat si suportat de catre pacienti fiind netraumatizant pentru dinti si gingie. Ajuta la indepartarea tartrului supragingival si partial al celui subgingival. Este completat de detartrajul manual.

  Detartrajul cu aer comprimat este asemanator celui ultrasonic fiind antrenat un jet de aer sub presiune cu rol de a disloca tartrul, are o eficienta mai redusa.

  Indicatii si contraindicatii !

-          Se indica inaintea oricarei manopere stomatologice;

-          Se realizeaza odata la 6 luni iar pentru fumatori la 3 luni;

-          Se realizeaza pe toti dintii si nu doar pe cei unde se vede tartrul;

-          Nu se realizeaza detartraj ultrasonic si cu aer comprimat la pacientii cu probleme de respiratie, pacienti cu senzatie de voma accentuata, sensibilitate crescuta a dintilor, dinti cu radacini descoperite, pacienti cu pacemaker cardiac;

-          Dupa detartraj e posibil sa apara o sensibilitate crescuta la alimentele dulci, reci, fierbinti care dispare dupa cateva zile;

  Dupa detartraj pentru ca tratamentul sa fie corect si complet specialistii nostri din cadrul clinicii Dental Lux Total vor aplica inca 2 manopere si anume:

Polisharea sau lustruirea dintilor care se realizeaza cu un jet de apa care antreneaza particule de bicarbonat de sodiu cu rol in indepartarea depozitelor de placa ramase pe suprafetele dentare dupa detartraj si de asemenea pentru lustruire si crearea unui mediu neprielnic retentiei placii bacteriene.

  Si nu in ultimul rand periajul profesional care se realizeaza cu periute rotative si cu pasta speciala cu particule abrazive special concepute pentru periajul realizat in cabinetul dentar. Dupa periajul se folosesc gume rotative pentru lustruire.
Promotional dupa detartraj si periaj profesional beneficiati de fluorizare GRATUIT.

  Va asteptam la Dental Lux Total pentru a avea si a va mentine un zambet frumos si o sanatate orala optima !

Inapoi sus